HSS' forside‎ > ‎Nyheder og opslag‎ > ‎Juniornyt‎ > ‎

Borgmesterens hjørne

indsendt 7. aug. 2013 15.45 af S.R.P.I Inderfjord   [ opdateret 7. aug. 2013 16.45 ]
Sakset fra Lejre Lokalavis, uge 32...
Borgmesterens hjørne sakset fra Lejre Lokalavis
Et verdensmesterskab til Lejre ?!

Netop som du får denne avis serveret i postkassen, er Danmark vært for et Verdensmesterskab - nærmere bestemt et kapsejlads-stævne, H-Boat World Cup 2013. Det foregår i Thisted, og båden Good Speed med Frederik Dahl Hansen og Claus Høj Jensen, der begge bor i Lejre Kommune, deltager som nogle af medaljefavoritterne.

Indrømmet - kapsejlads er ikke min spidskompetence. Men jeg havde tidligere hørt om Frederik, der kun var 15 år, da han blev verdensmester ved VM i H-både i 2011, sammen med sin bonusfar, Claus Høj Jensen (Det er da en imponerende præstation!). Og for nylig har jeg fået mere viden om denne del af sejlasporten. Det begyndte, da Herslev Strand Sejlklub afholdt Nordisk Mesterskab i OK-joller i maj/juni i år.

Her mødte jeg en lokal forening med mere end 40 frivillige, der på bedste vis havde forberedt et internationalt mesterskab med godt 70 tilmeldte sejlere. Endnu en gang blev det tydeligt for mig, hvor meget frivillige hænder betyder. Det var et flot arrangement.

Måneden efter deltog Frederik i DM for H-både i Fåborg, hvor det lykkedes mig at overvære starten på mesterskabet, og hvor Good Speed med Frederik og Claus tog Danmarksmesterskabet med hjem til Lejre. Tak for det - og tillykke!

Frederik hejser Dannebrog ved H-boat World Cup 2013
Frederik hejser Dannebrog til nationalsangen fremført af drengekor
Claus Høj Jensen, Mette Touborg og Frederik Dahl Hansen
Claus Høj Jensen, Mette Touborg og Frederik Dahl Hansen i Thisted

I denne uge gælder det så verdensmesterskabet i H-både i Thisted, hvor Frederik (og Claus) også stiller op. Hvordan det end går, har jeg stor respekt for Frederiks talent, gemyt og vilje, som jeg tror, vil bringe ham langt. Både med sporten og i livet.

Jeg vil skynde mig at sige, at man ikke behøver at have vundet hverken DM eller VM for at gøre indtryk på mig. Og jeg vil også gerne understrege, at vi vores anderkendelse af de store præstationer og flotte medaljer, ikke må glemme, at uden breddeidrætten havde vi næppe eliteidrætten.

Breddeidrætten giver grobund for talenter, som eliteidrætten kan spotte, overtage og videreudvikle. Eliteidrættens medaljer og medieomtale giver øget opmærksomhed på specifikke sportsgrene, og dermed flere medlemmer i foreningerne. Og foreningerne har brug for flere medlemmer.

Og så er det, jeg igen tænker på Lejre. Vi har nogle virkelig gode muligheder for sejlsporten: Vi har flere sejlklubber og mange aktive, dygtige sejlere. Jeg synes, det må være på tide med et verdensmesterskab i Lejre. Når de kan i Thisted (og det kan de) så kan vi også i Lejre.

Det kræver deltagelse af rigtigt mange frivillige - også udenfor sejlsportens verden. Men det vil sætte et øget fokus på sejlsporten lokal, og give øget aktivitet med flere børn- og unge-medlemmer i vores jolle- og sejlklubber. Og det vil skabe endnu flere talenter.

Nu blev det sejlsporten, jeg skrev om i dag. Det kunne have været mange andre sportsgrene. Der er mange at vælge imellem i Lejre Kommune, uanset om det er ridning, dans, skydning eller noget helt andet. Og der er heldigvis mange aktive børn og unge i vores forskellige foreninger. Mange unge talenter.

Skulle du være blevet nysgerrig efter at følge Frederik i de kommende dage under VM, kan jeg fortælle, att Good Speed har nr. 597. Jeg følger den på tæt hold et par dage og siden på TracTrac: En App som Frederiks mor har introduceret mig til. Her kan jeg - og alle andre - følge udviklingen i de 9 kapsejladser, der forløber over tre dage. Good Speed er tilmeldt som Holbæk båd. Men som skrevet bor begge sejlere i Lejre Kommune. Lad os håbe de bringer VM-medaljer hjem til Lejre! De har talentet, erfaringen, viljen og fysikken til at gøre det.

Mette Touborg
Borgmester i Lejre Kommune